Asunnon loppusiivous: Opas, hinta, ja vinkit loppusiivouksen suorittamiseen

Viimeisin päivitys: maanantai 11. syyskuuta 2023

Lue kattava opas asunnon loppusiivoukseen, sisältäen ohjeita, vinkkejä ja tärkeitä seikkoja huomioitavaksi. Tutustu myös loppusiivouksen hintoihin ja säädöksiin.

Asunnon loppusiivous: Opas, hinta ja vinkit loppusiivouksen suorittamiseen

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka asukkaan on hoidettava vuokrasopimuksen loputtua, on asunnon loppusiivous.Moni miettii, miten tarkasti asunto pitää siivota ja mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tässä artikkelissa käsitellään siivousvastuita, joita syntyy vuokrasopimuksen päättyessä, jotta asuinhuoneisto olisi valmis luovutusta varten vuokranantajalle tai hänen edustajalleen. 

Epäilemättä on parasta maksaa ammattimaisesta vuokra-asunnon loppusiivouksesta. Näin varmistetaan, että sekä asunnon omistaja että uudet asukkaat ovat tyytyväisiä asunnon kuntoon. Ammattitaitoiset siivoojat käyttävät huippulaitteita, tuotteita  ja ovat varsin taitavia. Mutta myös itse, kunnollisella työllä, saa hyviä tuloksia aikaan. On pari tärkeää syytä, miksi kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa vuokratun asunnon loppusiivoukseen, joihin tutustumme alapuolella.

Miksi asunnon loppusiivous on tärkeää?

Uusilla vuokralaisilla on oikeus saada puhdas ja hygieeninen asunto käyttöönsä muuttotilanteessa. Asumisen aikana on vuokralaisten huolehdittava siitä, että kiinteistö pidetään hyvässä kunnossa koko vuokrasuhteen. Näin ollen muuttaessa on tärkeää, että asunto siivotaan sen alkuperäiseen loistoonsa uusia asukkaita varten. Onnistuneeseen vuokrasuhteeseen kuuluu, että vuokralainen huolehtii siitä, että asunnosta on pidetty hyvää huolta  ja että vuokranantaja saa sen takaisin samassa kunnossa vuokrasuhteen päätyttyä.

Asunnon siisteys on yksi yleisimmistä syistä vuokrasopimusriitojen taustalla. Yli puolet vuokrasuhteiden päättyessä riitatilanteita  ja erimielisyyjksiä aiheuttavista ongelmista koskee loppusiivousta. Jos vuokralainen varmistaa sen, että asunto on yhtä siisti kuin muuttaessa sinne, on parempi todennäköisyys saada myös vuokravakuus takaisin kokonaisuudessa. Tämä on suurin syy, miksi muuttosiivous kannattaa tehdä perusteellisesti.

Toisena hyvänä syynä hyvään muuttosiivouksen suorittamiseen on vuokranantajien suositus uuteen vuokrakohteeseen, jos haluaa tulevaisuudessa siirtyä muihin vuokrakohteisiin. On varmaa, että vanha vuokranantaja epäröi suositella vuokralaista muille vuokranantajille, jos asunto on palauttaessa täydellisessä kunnossa. Tämän voi varmistaa ottamalla ylimääräisen askeleen (ja kulun) palkkaamalla ammattitaitoisen siivouspalvelun.

Keskeiset huomiot liittyen vuokra-asunnon siivoukseen vuokrasuhteen päätyttyä

 • Vuokralaisen on siivottava asunto kohtuulliseen tasoon ennen muuttoaan pois.

 • Jos huoneisto on edelleen huonossa kunnossa vuokrasuhteen päättyessä, on vuokranantajan edun mukaista huolehtia siitä, että loppusiivous suoritetaan. Hänellä on oikeus vähentää siivouksesta aiheutuneet kulut vuokravakuudesta.

 • Asunnon loppusiivous ulottuu tavallista siivousta pidemmälle.

 • Kun vuokrasunnon loppusiivous on tehty huolella, ei vuokranantaja voi enää pakottaa vuokralaista maksamaan ammattilaisille loppusiivouksesta. 

 • Asunnosta tulisi pitää hyvää huolta myös siellä asumisen aikana, jotta pois muuttaessa siivous olisi helpompaa.

Loppusiivouksen vaiheet ja ohjeet

Tässä osiossa keskitymme siihen, mistä aloittaa muuttosiivous itse tehtynä ja mitkä ovat eri loppusiivouksen vaiheet, sekä ohjeita niihin. Loppusiivous on parasta aloittaa sen jälkeen, kun kaikki vuokralaisen omaisuus ja irtaimisto on poistettu asunnosta.Itsetehtyyn loppusiivoukseen tarvitaan seuraavat välineet ja aineet:

 • Liinoja / rättejä pintojen puhdistamiseen

 • Lattialuutu, moppi

 • Rikkalapio ja harja

 • Imuri

 • Pesusieni

 • Harja hankalien tarhrojen puhdistamiseen

 • Yleispuhdistusaine

 • Astianpesuaine

 • Kylpyhuoneen puhdistusaine

 • Ikkunanpesuaine

 • Asunnon lattioille tarkoitettu puhdistusaine

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi lue aina puhdistusaineiden käyttöohjeet ja noudata niitä. Niissä annetaan tarkat ohjeet siitä, minkälaisille pinnoille puhdistusainetta tulisi tai ei tulisi käyttää, kuinka paljon sitä tulisi käyttää ja miten tuotetta tulisi käyttää. Lue ja noudata myös kalusteiden, laitteiden ja muiden pintojen mukana tulevia käyttö- ja hoito-ohjeita.

Älä sekoita puhdistusaineita keskenään. Tuotteet, jotka ovat turvallisia yksinään käytettynä, voivat joskus muuttua vaarallisiksi, jos niitä sekoitetaan muiden tuotteiden kanssa.

Keittiön loppusiivous

Keittiössä, jota ei ole puhdistettu säännöllisesti, voi olla todella hankalasti poistettavissa olevia pinttyneitä tahroja. Eri keittiöissä on myös erilaisia pintoja, jotka vaativat eri välineitä ja puhdistusaineita käsittelyyn. Keittiössä tulee puhdistaa kaappien hyllyt ja pinnat, sulattaa ja puhdistaa jääkaappi, pestä liesi ja puhdistaa uuni, puhdistaa liesituuletin, tiskiallas, astianpesukone, kaakelit ja seinät. Huomiota pitää kiinnittää eri puhdistusaineiden ja pintojen puhdistusohjeisiin. Todella rasvaisiin tahroihin tehoaa parhaiten emäksiset pesuaineet.

Kylpyhuoneen ja WC:n puhdistaminen

Keittiön jälkeen kannattaa siirtyä kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneessa tulee kunnolla pestä kaikki seinät ja lattiat. Kalkkikertymien poistoon voi käyttää etiikan ja sitruunan sekoitusta tai kalkinpoistoainetta. Puhdistukseen kuuluvat lisäksi kaikki hanat, pesualtaat, peilit ja kaapistot. Erityistä huomiota tulee kiinnittää WC:n ja suihkun puhtauteen.  Mikäli asunnossa on sauna, tulee puhdistaa saunanlauteet kunnolla. On oltava tarkkana, ettei vahingoita erilaisia pintoja väärillä aineilla tai välineillä. Oikeat puhdistusaineet helpottavat siivousta ja ovat tänä päivänä helposti saatavissa supermarketeissa.

Asunnon seinien, lattioiden ja kattojen puhdistaminen

Seuraavana askeleena tulisi puhdistaa kaikki asunnon ovet molemmilta puolilta, mukaan lukien ovenkarmit ja kahvat sekä kynnykset. Seinien, lattioiden ja lattialistojen puhdistus kannattaa aloittaa imuroimalla ja sen jälkeen moppaamalla lattiat. Huomioitava on lattianpesuun oikea aine, esimerkiksi laminaattilattialle käytetään laminaatille tarkoitettua pesuainetta. Lattialistat voi lisäksi pyyhkiä kostealla liinalla. Katosta pitää tietenkin poistaa hämähäkinseitit, tahrat ja pöly. Seinät tulee puhdistaa tahroista, muista puhdistaa myös valojen kytkimet. Seinien puhdistukseen kuuluvat myös lasipinnat (joskus myös ikkunat) sekä kylpyhuoneessa, seinissä tai kaapeissa olevat peilit.

Muuta huomioitavaa

Yllämainittujen tilojen huolellisen siivouksen lisäksi tulee kiinnittää huomioita myös pattereiden pyyhkimiseen, ilmanvaihtokanavien puhdistukseen, ikkunoiden pesuun, mikäli niin on sopimuksessa määritetty, lisäksi kellari- ja varastotilan siivous, parvekkeen ja pihan siivous.

Asunnon normaali kuluminen

Kaikki asunnossa olevat virheet eivät ole aina asukkaan korjattavia. Huomioon pitää ottaa myös asunnon normaali kuluminen.Normaalilla kulumisella tarkoitetaan yleensä vuokralaisen jokapäiväisestä käytöstä johtuvaa yksikön odotettavissa olevaa heikkenemistä. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi heiluvat ovenkahvat, kulunut matto tai pienet naarmut seinissä ja lattioissa. Koska pientä kulumista ei voi välttää, vuokralaisia ei yleensä voida pitää vastuussa tähän luokkaan kuuluvista vahingoista.

Loppusiivouksen hinta ja hintatekijät

Itse suoritetun muuttosiivouksen hinta riippuu samoista tekijöistä kuin ammattimainen siivouspalvelunkin. Ammattilaisille maksat heidän taidoistaan ja ajankulustaan, itse tehdessään myös oma aika maksaa, joten on arvokas. 

Ammattimainen vuokrasuhteen loppusiivous on ratkaisevan tärkeää sen varmistamiseksi, että kiinteistö on puhdas ja hygieeninen seuraavaa vuokralaista varten. Palvelun hinta riippuu useista tekijöistä, kuten kiinteistön koosta, tarvittavista erityisistä siivouspalveluista, kiinteistön kunnosta, sijainnista ja valitusta siivousyrityksestä. 

On tärkeää vertailla useiden siivousyritysten tarjouksia, pohtia niiden palvelun laatua ja valita paras vaihtoehto, joka vastaa omaa budjettia. Ammattitaitoinen vuokrasuhteen loppusiivous voi säästää aikaa, rahaa ja vaivaa ja varmistaa saumattoman vuokralaisten välisen vaihtamisen.

Siivoukseen kuluva aika riippuu kiinteistön koosta ja kunnosta. Yksiön siivoamiseen voi kulua noin 2-3 tuntia, kun taas isomman asunnon tai talon siivoamiseen voi kulua 6-8 tuntia tai enemmän. Vuokrasuhteen loppusiivouksen kustannukset Singaporessa riippuvat seuraavista tekijöistä:

Loppusiivouksen hinta

Muuttosiivouksen hinta voi vaihdella 50 - 1000 euron välillä. Yksi suurimmista vuokrasuhteen lopun siivouksen kustannuksiin vaikuttavista tekijöistä on kiinteistön koko. Suurempien kiinteistöjen siivoaminen kestää kauemmin ja maksaa enemmän. Tarvittavan siivouspalvelun tyyppi voi myös vaikuttaa lopulliseen laskuusi. Esimerkiksi mattojen puhdistus, laitteiden syväpuhdistus ja ulkoikkunoiden puhdistus maksavat enemmän. Erittäin likaisen kiinteistön siivoaminen maksaa enemmän. Ensisijaiset tai keskeiset sijainnit saattavat maksaa enemmän siivouksesta kuin harvemmin asutut alueet. Asiantuntemuksesta, laitteista ja laadusta riippuen yritykset voivat veloittaa erilaisia hintoja. Voit kilpailuttaa siivousfirmojen hintoja erilaisten vertailusivustojen avulle, kuten Kilpailijuttasi.fi -sivuston avulla.

Vuokrasuhteen lopun siivous kannattaa varata vähintään viikkoa etukäteen, jotta varmistat saatavuuden. Jotkin siivousyritykset voivat kuitenkin tarjota siivouspalveluja samana tai seuraavana päivänä riippuen niiden aikataulusta ja työmäärästä.

Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet

Vuokralaisia ei voida vaatia palkkaamaan ammattimaista siivouspalvelua, kun he lähtevät asunnosta, mutta huolellinen muuttosiivous kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin.  Jos vuokranantaja ei kuitenkaan ole tyytyväinen vuokralaisen itse suorittamaan asunnon siivoukseen, hän voi vähentää tietyn summan alkuperäisestä vuokratakuusta siivouskulujen kattamiseksi. Joskus, vaikka siivous olisi tehty hyvin, vuokranantajat maksavat silti muutto- tai syväsiivouksesta varmistaakseen, että kiinteistö on huippukunnossa uusia vuokralaisia varten. Koska loppusiivous on vuokralaisen vastuulla, huolettomasti tehty siivous voi johtaa isoon laskuun.

Omistusasunnon loppusiivous ja myyntikuntoon laittaminen

Siisti koti saa ostajan valmiiksi onnistuneita esittelyjä varten. Kun talosi on huippusiisti ylhäältä alas, ostajat näkevät koskemattoman kodin ja ovat herkempiä unohtamaan puuttuvat toivomuslistan kohteet, kuten joitakin ostajan mieltämiä välttämättömyyksiä.

Asunnon myyntikuntoon tarvitaan suorittaa perusteellinen siivous ja poistettava persoonallisuutta. Henkilökohtaiset tavarat estävät ostajia kuvittelemasta itseään asumaan kotiisi. Kun asunto on sisustettu ja täynnä henkilökohtaisia tavaroita, potentiaaliset ostajat näkevät tulevan kotinsa sijasta jonkun toisen kodin. Mutta koko talon syväpuhdistus yksin voi tuntua ylivoimaiselta. Jotta tehtävä olisi helpommin hallittavissa, on tähänkin ratkaisu ammattilaisen palkkauksessa.

 • Vuokrasuhteen loppusiivous voi auttaa pidentämään kalusteiden, laitteiden ja materiaalien normaalia kulumista.

 • Puhdas kiinteistö houkuttelee enemmän potentiaalisia ostajia / vuokralaisia ja mahdollistaa paremman hinnoittelun.

 • Siivoamalla kiinteistön hyvin vuokralaisten välillä rajoitat bakteerien ja pöpöjen leviämistä ja estää erilaisten ongelmien syntymisen tulevaisuudessa.

Huomioitavat tärkeät seikat loppusiivouksessa

Vuokrasopimuksessa on yleensä mainittu, että vuokralaiset pitävät huoneet hygieenisessä kunnossa myös koko asumisen ajan. Loppusiivoukseen liittyy tiettyjä asioita, jotka on syytä ottaa huomioon. Jos esimerkiksi mattoja ei ole puhdistettu ammattimaisesti muuttaessa asuntoon, vuokranantaja ei voi esittää vaatimuksia mattojen puhdistuksesta. Tämä tarkoittaa, että pelkästään mattojen imurointi riittää. On tärkeää puhdistaa kaikki mahdolliset pinnat ennen uuden vuokralaisen muuttoa. muista siivota myös mahdollinen ullakkotila ja kellari. 


Isännöintiliiton sivuilla on loppusiivouksen vieläkin tarkemmat ohjeet, joista löytyy tarkat kohdat siihen, mikä on asunnon normaalia kulumista ja mitä kaikkea loppusiivous pitää sisällään. Vuokranantajan olisi myös pitänyt laatia kirjallinen inventaario kaikesta vuokralaiselle asunnon mukana tulleesta irtotavarasta ja kuvata kunkin esineen kunto. Jos matot on siis kuvattu "kauttaaltaan puhtaiksi", ne pitäisi jättää juuri sellaisiksi. Tämän laiminlyönti johtaa todennäköisesti siihen, että vuokranantaja pidättää osan takuuvuokrasta siivouksesta maksettavaksi.

Muuttosiivous ammattilaisen avulla

Kerroimme jo moneen otteeseen, miksi kannattaa palkata muuttosiivoukseen ammattilaiset, joten syyt siihen ovat selviä Ammattimainen muuttosiivous säästä aikaa ja vaivaa vuokrasuhteen päättyessä. On totta, että koko talon tai asunnon kunnollinen siivous vie paljon aikaa. Palkkaamalla siivouksen ammattilaisen, voi rentoutua ja hyödyntää aikaa uuteen kotiin muuttamiseen ja samalla olla varma siitä, että siivous hoidetaan todella hyvin, oikeilla välineillä ja aineilla.

Loppusiivouksen tarkastus ja arviointi

Puhdas koti voi olla subjektiivinen ja merkitä jokaiselle yksilölle eri asioita. Näin ollen vuokrasuhteen päättymisen jälkeinen siivous voi aiheuttaa ristiriitoja. Vuokranantajien on epäoikeudenmukaista odottaa asunnon kunnon olevan parempi kuin se, miltä yksikkö näytti ennen muuttoa. Vuokralaisen tarvitsee vain vastata kiinteistön alkuperäistä tilaa, kun kyse on siisteydestä.

On hyödyllistä, jos vuokranantajat dokumentoivat vuokrakiinteistön läpikäynnin yhteydessä ennen vuokralaisten muuttoa. Tätä voidaan käyttää ohjeena siitä, miltä vuokratilan pitäisi näyttää ennen vuokralaisen muuttoa.

Kiinteistön kuntoa todistavat valokuvat ja videot voivat olla helppo referenssi vuokralaisille. Jos vuokralainen palkkaa ammattisiivoojan, he voivat helposti osoittaa vuokranantajan edellyttämän siisteyden tason. Vuokralaiset voivat tällöin vaatia täyttä palautusta takuuvakuudestaan.

Loppusiivouksen yleisimmät haasteet ja niiden ratkaisut

Vuokrasuhteen loppusiivous ei ole helppo tehtävä, ei ainoastaan siksi, että se vie paljon aikaa ja vaivaa, vaan myös siksi, että se vaatii paljon huomiota yksityiskohtiin. Vain pari huomaamatta jäänyttä pientä paikkaa voi maksaa huomattavan osan takuumaksusta. Tässä osiossa kerromme muutamia loppusiivouksen haasteita ratkaisuineen.

Pahat hajut

Jokaisessa talossa on oma hajunsa, ja siihen voi vaikuttaa moni tekijä. Ruoanvalmistus, tupakointi, home, lemmikkieläimet ja siivouksen puute voivat kaikki vaikuttaa kielteisesti kiinteistön hajuun. Uudet vuokralaiset odottavat muuttavansa kotiin, joka tuoksuu puhtaalta, raikkaalta ja miellyttävältä. Ilmanraikastimen kanssa juoksentelu peittää vain huonot hajut, ja ne tulevat pian takaisin. Ammattitaitoisten siivouspalvelujen käyttäminen voi kuitenkin auttaa ratkaisemaan tämän ongelman. Sen sijaan, että he vain peittävät hajun, he tunnistavat sen lähteen ja käyttävät sitten asianmukaisia puhdistusmenetelmiä ja -tuotteita ongelman ratkaisemiseksi.

Vaikeasti saavutettavat paikat

Voi olla houkuttelevaa olla puhdistamatta vaikeasti saavutettavia paikkoja, jos tekee siivouksen itse. Yksi syy tähän on se, että se voi olla hyvin aikaa vievää. Siivoamatta jättäminen näissä paikoissa voi kuitenkin johtaa bakteerien ja allergeenien kerääntymiseen, jotka ovat mahdollinen terveysriski. Ammattilaiset siivoavat kaikki vaikeasti saavutettavat paikat ja jättävät vuokrakiinteistöt jokaisen sentin tahrattomaksi.

Pinttynyt rasva

Rasvan poistaminen voi olla hankala ongelma, ja sitä esiintyy todennäköisimmin keittiössä. Se vaatii sekä oikeita tuotteita että paljon vaivaa. Oikeilla tuotteilla on kuitenkin mahdollista poistaa nopeasti ja vaivattomasti kaikki rasvan merkit keittiöstä.

Loppusiivous checklist

Vuokralaisen on varmistettava, että asunto on siisti. Huoneiston pitäisi olla vähintään yhtä siisti kuin se oli muuttaessa sinne. 

Loppusiivoukseen kuulu:

 • Hämähäkinverkkojen poisto katosta

 • Uunin puhdistaminen

 • Lampunvarjostimien ja kalusteiden pölyjen pyyhkiminen, jotka kuuluvat asuntoon

 • Lattioiden pesu

 • Mattojen imurointi

 • Peilien ja seinien pyyhkiminen

 • Kytkimien puhdistaminen

 • WC:n kunnollinen pesu

 • Lattiakaivon puhdistus

 • Pesualtaiden ja hanojen puhdistaminen

 • Kaikkien tavoitettavissa olevien laattojen puhdistaminen

 • Kaappien sisäpuolten puhdistaminen

 • Pakastimen ja jääkaapin sulatus ja pesu

 • Pattereiden pyyhkiminen

 • Huoneistoon kuuluvien huonekalujen puhdistus

 • Pehmustettujen huonekalujen imurointi ja höyrypuhdistus (mikäli ne kuuluivat vuokra-asuntoon)

 • Olemassa olevien tahrojen poistaminen kaikilta pinnoilta

 • Keittotason ja liesituulettimien puhdistaminen

 • Ikkunoiden pyyhkiminen sisäpuolelta (sekä pesu, jos sopimuksessa on niin määrätty)

 • Ilmanvaihtokanavien puhdistus

 • On tärkeää puhdistaa asunto perusteellisesti ja poistaa kaikki lika ja tahrat, jotka ovat vuokralaisen aiheuttamia

Yllä oleva luettelo on avuksi, mutta se ei kata kokonaisvaltaista ja tarkkaa puhdistusta, joka on tehtävä ennen asunnon luovuttamista vuokranantajalle. Ammattitaitoinen siivouspalvelu kattaa muuttosiivouksen kokonaisuudessaan, muun muassa reunalistojen, liesituulettimien, hankalien nurkkien ja kaikkien tarvittavien kohtien puhdistuksen. 

Jokaisella on oma määritelmänsä siitä, mitä tarkoittaa täysin siivottu, ja siksi on parasta jättää asunto samanlaiseen kuntoon kuin muuttaessa sinne. Termi "normaali kuluminen" ei tarkoita, että tiloja ei pitäisi siivota, kun niistä muutetaan pois. Mikäli vuokrasuhteen päättymisen jälkeen valitaan loppusiivoukseen siivouspalvelu, on järjestettävä pääsy kiinteistöön ja varmistettava, että koneille ja siivoustarvikkeille on riittävästi tilaa.

Etsitkö vuokra-asuntoa? Etsi 5 887 vuokrakohteen joukosta
Etsi nyt