Muutatko ensimmäistä kertaa? Muista tämä!

Viimeisin päivitys: torstai 13. kesäkuuta 2024

Jos olet muuttamassa pois kotoa ensimmäistä kertaa, mielessäsi pyörii varmasti paljon asioita, etkä varmastikaan tiedä kaikesta, mitä sinun pitäisi ottaa huomioon ja järjestää muuttoa varten. Olemme keränneet tähän listaan tärkeimpiä asioita, jotka muuttaessa olisi hyvä muistaa. 

1. BUDJETTI

Budjetti on yksi tärkeimmistä asioista. Se saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta voit olla rauhallisin mielin, vaikka et haluaisikaan tai sinulla ei olisi riittäviä työkaluja budjetin suunnitteluun. Budjetti voi olla vain arvio siitä, kuinka paljon hankittavat asiat suunnilleen maksavat ja kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään. Sen pitäisi tietenkin olla järkevässä suhteessa tuloihisi ja säästöihisi. Koska olet varma muutosta, tiedät jo monista menoista, joita muutto aiheuttaa, esimerkiksi vuokra. Kun lasket kaiken yhteen, näet kuinka paljon rahaa jää käytettäväksi muihin tarpeellisiin asioihin ja kuinka paljon budjettia jää jäljelle esimerkiksi matkailua varten. 

Budjetti kannattaa rakentaa jo ennen muuttoa. Siten et pelästy, kun maksat vuokran ja kaikki jäljelle jäävä raha menikin jo uuden TV:n hankintaan, eikä sinulle jäänyt rahaa arjen menoihin. Erityisesti silloin, kun muutat pois kotoa ensimmäistä kertaa, sinun tarvitsee hankkia huonekaluja. Silloin budjetti on vielä tärkeämmässä osassa mielenterveytesi kannalta. Suunnittelemalla rahojen käytön tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi tähän ja kaikkeen muuhun. 

zlibrary

Näistä syistä budjetointi on tämän elämänvaiheen A ja O. 

2. KIRJALLINEN SOPIMUS

Kuten kaikki muutkin merkittävät sopimukselliset asiat elämässä, on tärkeää, että tämäkin menee oikein. Kirjallinen sopimus on turvallisin tapa saada laillisesti sitova sopimus, jossa on mainittu kaikki vuokraan ja sinun oikeuksiisi liittyvä. Riippumatta siitä, muutatko omaan kotiisi vai jaatko asunnon jonkun toisen kanssa, on tärkeää, että sinulla on kirjallinen sopimus. Kuten totesimme jo aiemmin, se on pohja kaikelle mikä asunnon osalta liittyy sinuun. On myös olennaisen tärkeää, että kerrot viranomaisille muutostasi, jos vaikka haet tukea asumiseen. Oli tilanne mikä tahansa… KIRJOITA VUOKRASOPIMUS.

3. VAKUUTUS

Vakuutus saattaa aluksi tuntua hankalalta asialta. Se on kuitenkin turvanasi, jos kodillesi tapahtuu jotakin. Vakuutuksia on olemassa monia erilaisia eri hinnoin, ja ne kattavat eri asioita. Tässä tilanteessa tarvitsemme kotivakuutusta, tosin sekin saattaa vaihdella esimerkiksi siinä, kattaako vakuutus sähkölaitteita vai ei. On tärkeää lukea läpi erilaisia vaihtoehtoja ja miettiä, mikä sopisi juuri sinulle parhaiten. Jos et omista TV:tä, et välttämättä tarvitse kallista vakuutusta, johon kuuluu sähkölaitteet. Jos taas olet kunnon gamer, sähkölaitteiden sisällyttäminen vakuutukseen voi olla hyvä idea. 

4. TILAUKSET

Mikäli muutat pois kotoa ensimmäistä kertaa, eteesi tulee todennäköisesti monia asioita, joihin et ole edes aiemmin kiinnittänyt huomiota. Olet kenties mennyt kotiin, ja internet on vain toiminut. Tutki, mitä internet-yhteysvaihtoehtoja netissä on. Kuka tietää, se voi jopa kuulua vuokraasi! Tieto tästä pitäisi löytyä kirjallisesta sopimuksesta, jonka olet allekirjoittanut ;) Jos hankit yhteyden itse, varmista mitä kaikkea siihen kuuluu. Saatko reitittimen ilmaiseksi? Google on ystäväsi, kun haluat lisää tietoa siitä, mitä kaikkea tarvitset. 

Internetin lisäksi sinun pitää todennäköisesti tilata sähkö. Tämäkin riippuu vuokrasopimuksesta, mutta useimmiten sinun tulee valita energiayhtiö itse. Vaihtoehtoja on paljon, ja niissä on pieniä eroja. Google auttaa myös tässä. Varmista, että sinulla on kunnolla aikaa tutustua sähkön tilaamiseen ja selvittää, miten kaikki toimii. 

Onnea muuttoon!

Etsitkö vuokra-asuntoa? Etsi 9 251 vuokrakohteen joukosta
Etsi nyt