Vanhan talon hajun poistaminen: Opas hajuongelmien ratkaisuun

Latest update: June 13, 2024

Tarvitsetko apua vanhan talon epämiellyttävän hajun poistamisessa? Lue oppaamme ja saa vinkkejä hajuongelmien tunnistamiseen ja poistamiseen. Tutustu homeen, tetrakloorianisolin ja muiden hajujen aiheuttajiin sekä luonnollisiin hajunpoistomenetelmiin.

Vanhan talon hajun poistaminen: Opas hajuongelmien ratkaisuun

Vanhan talon haju. Nämä kolme pelättyä sanaa tuovat mieleen jotain melko inhottavaa ja vastenmielistä useimmille asunnon ja talojen omistajille.Se on se erityinen haju, joka iskee vastaan heti, kun astuu sisään vanhaan taloon. On selvitettävä mistä tämä haju johtuu, ja mikä tärkeintä, minkälaisia keinoja on päästä hajuongelmista eroon. Vanhan talon haju on todellinen ongelma ja se on valtava karkoite niin asunnon omistajille kuin vieraillekin. Onneksi hajun poistamiseksi on olemassa useita keinoja. Tämä opas kertoo, miten päästä eroon vanhan talon hajusta ja estää sen palaamisen.

Hajuongelmien tunnistaminen vanhoissa taloissa

Vanhan talon haju kuvastaa sitä outoa, ummehtunutta hajua, joka leijuu ilmassa, vaikka talo olisi siivuottu, puhdistettu ja tuuletettu kunnolla. Vanhojen talojen hajut voivat johtua muun muassa yhdestä (tai useista) näistä syistä:

zlib project
  • Home

  • Tetrakloorianisoli

  • Lemmikit ja kotieläimet

  • Likaiset LVI-järjestelmät

  • Ei ilmanvaihtoa

  • Tupakointi sisätiloissa

Jotkut hajuongelmat ovat terveysriskejä, joten on tärkeää, että niistä pyritään eroon mahdollisimman pian. Home, vaikka yksi yleisin vanhan talon hajuista, ei ole ainoa epämiellyttävän hajun lähde, joka on terveydelle haitallinen. Myös asunnossa tupakoiminen voi aiheuttaa terveysongelmia, vaikkakin tupakointi olisi lopetettu sisätiloissa. Tupakansavun jäännössaasteet viipyvät huoneissa pitkään sen jälkeen, kun savuke on sammutettu. Nikotiini, myrkyllinen hiukkanen, voi tarttua seiniin ja kattoihin, ja kaasut voivat imeytyä pehmeisiin kankaisiin, kuten verhoiluihin ja mattoihin. Eräässä vuonna 2002 tehdyssä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että nämä kaasut voivat vapautua uudelleen ilmaan ja yhdistyä uudelleen muodostaen haitallisia yhdisteitä, jotka pysyvät korkeina pitoisuuksina pitkään sen jälkeen, kun tupakointi on loppunut.

Paikanna hajun lähde

Ennen kuin tunnistat vanhan talon hajun lähteen, et pääse siitä eroon, ja se voi pahentua. Aloita etsintä tiloista, jotka ovat usein lämpimiä ja kosteita, kuten kylpyhuoneesta. Tarkista, onko suihkussa ja suihkuverhossa homekasvustoa ja onko lavuaarien, ammeiden ja wc:n ympärillä vuotoja.

Etsi keittiössä vuotoja tiskialtaan ja astianpesukoneen ympäriltä. Tarkista jääkaapin alta ja sisältä sekä vettä käytettävät pienet laitteet, kuten kahvin- ja vedenkeittimet. Tarkista myös roskakori, sillä kertakäyttöisen roskapussiastian alla saattaa kasvaa hometta.

Makuuhuoneessa ja asuintiloissa tarkista, onko ikkunoiden tiivisteissä vuotoja ja ruukkukasvien alta, etteivät ne vuoda alta. Tarkista kaapit kosteiden kenkien tai vaatteiden säilytyksestä aiheutuvan homeen varalta.

Älä unohda käydä ullakolla, kellarissa ja autotallissa tarkistamassa, onko ikkunoiden, vedenlämmittimien ja tuuletusaukkojen ympärillä kosteaa.

Tarkista, onko pesukoneen ympärillä ja täyttöovien ympärillä vuotoja, jotka voivat aiheuttaa hometta pesuhuoneessa. Varmista, että kuivausrummun tuuletusaukko on puhdas ja ettei ulkoa tuleva tuuletusaukko ole tukossa, jotta ilmavirta on hyvä kosteuden poistamiseksi.

Vuodot voivat kulkeutua seinien sisällä, jolloin näitä ei ulkopäin näe. Ei ole esimerkiksi harvinaista, että vesivuodot alkavat ullakolta vanhasta katosta tai jääpadoista ja kulkevat sitten seinää pitkin alaspäin ja vuotavat katon, ikkunanpuitteiden tai alapuolella olevien sokkelien läpi.

Kesäiset ranta- ja urheilukassit on tarkistettava, sillä unohtuneet märät rantapyyhkeet, rantalelut, märät urheilusukat, urheiluasujen pehmusteet ja muut vastaavat tavarat voivat kaikki aiheuttaa homeisen sotkun, jos ne unohdetaan.

Keittiössä kaapit ja ruokakomerot voivat myös aiheuttaa ongelman, jos niiden sisälle on kaatunut pullo tai purkki, jossa on nestettä.

On tärkeää, että ymmärrät vanhan talon hajun lähteen, jotta voit valita oikean puhdistusratkaisun, jolla pääset siitä eroon. Eri lähteiden tunnistamiseen olemme koonneet muutamia ohjeita, mutta joskus voit tarvita ammattilaisen apua. Jotkin hajuongelmien aiheuttajista, kuten esimerkiksi home, ovat terveydelle vaarallisia, joten haluat hoitaa ongelman mahdollisimman pian ja tietysti myös tehokkaasti.

Homeen hajun tunnistaminen ja poistaminen

Home on yleisimpiä vanhan talon hajun aiheuttajia, joka on myös terveydelle haitallinen. Homeitiöt aiheuttavat helposti tunnistettavan homeisen, tunkkaisen, kellarimaisen hajun. Kun home, bakteerit, biomassa ja muut biologiset kasvustot hajoavat, niistä vapautuu yhdisteitä, jotka usein tunnistamme vanhan talon hajuksi. Home voi olla myös hajutonta, aiheuttaen silti terveysongelmia. Jos talossasi on hometta, haluat parhaan mahdollisen homekäsittelyn sekä nopean ja tehokkaan ratkaisun. Kun kyseessä on hometalo tai on epäilyä homevauriosta, kannattaa aina kääntyä ensin  ammattilaisen puoleen ja kysyä neuvoja. Pienemmät homevauriot voi poistaa itse alapuolella homeen poisto-ohjeiden avulla, mutta isompiin tapauksiin palkataan ammattilainen.

Yhdistämme homeen hajun vanhempiin taloihin, koska vanhemmissa rakennuksissa on usein todennäköisemmin hajoavia biologisia kasvustoja. Vanhat talot ovat yleensä pimeämpiä ja niissä on huonompi ilmanvaihto kuin nykyaikaisissa rakennuksissa. Home ja muut bakteerikasvustot viihtyvät pimeissä, kosteissa tiloissa, ja ne alkavat erittää vanhan talon hajua, kun ne alkavat hajota.

Missä hometta voi esiintyä ja mitä haittaa siitä on ihmisille?

Valitettavasti hometta voi esiintyä melkein missä tahansa, suihkujen, kylpyammeiden, ikkunoiden ja julkisivujen ilmeisen näkyvästä alueesta alkaen. Mutta home piiloutuu myös seinien taakse, ilmastointikanavien sisään sekä ullakoille ja kellareihin.

Vanhassa talossa homeen esiintymisen riski on lisääntynyt, sillä vanhoissa rakennuksissa on yleensä enemmän ongelmia. Niissä on todennäköisemmin halkeamia perustuksissa ja vuotavia putkia, joihin vesi ja kosteus voivat tihkua, mikä tarjoaa täydellisen ympäristön homeen kasvulle. Vaikka useimmat homeet ovat hyvänlaatuisia, jotkin hometyypit voivat pahentaa allergioita ja astmaa tai aiheuttaa vakavampia terveyshaittoja henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Lisäksi jotkut homeet tuottavat myrkkyjä, kuten mykotoksiineja, jotka voivat aiheuttaa oksentelua, ripulia, akuuttia maksasairautta ja jopa kuolemaa homeelle altistumisen tasosta ja kestosta riippuen. Tästä syystä on homeongelman tunnistaminen ja sen poisto on erittäin tärkeää.

Homeen poistaminen itse

Homeen poistoon kannattaa pyytää ammattilaiset (rakennusterveysasiantuntijat), mutta pienet homevauriot voit poistaa myös itse alla olevien ohjeiden avulla. Kun poistat hometta, on tärkeää suojautua homeitiöiltä käyttämällä suojalaseja, pitkiä kumikäsineitä ja nenän ja suun peittävää maskia.

  • Avaa ikkunat, mutta pidä ovet kiinni, jotta homeitiöt eivät leviä talon muihin tiloihin.

  • Pidä muovipussi valmiina, johon voit heittää kaikki homehtuneet pehmusteet, vaatteet ja pehmolelut. Pehmeät huonekalut on pestävä homeshampoolla ja vaatteet puhdistettava mielellään ammattilaisen toimin.

  • Pintoja puhdistetaan vedellä ja miedolla pesuaineella, kuten tiskiaineella tai saippualla. Voit myös käyttää luonnollisempaa lähestymistapaa suihkuttamalla homeiselle alueelle tislattua valkoista etikkaa. Anna etikan vaikuttaa tunnin ajan ja hankaa sitten home pois ruokasoodaan kastetulla sienellä tai mikrokuituliinalla.

  • Poista home varovasti seinältä saippuaveteen kastetulla rievulla tai toista yllä mainittu tapa. Varo harjaamista ja kovaa hankausta, sillä se voi vapauttaa homeen itiöitä takaisin ilmaan.

  • Kun olet lopettanut, kuivaa pinnat puhtaalla rievulla.

  • Heitä käytetyt rievut käytön jälkeen ulkona olevaan roskikseen.

  • Kaikki huoneen pinnat on puhdistettava perusteellisesti joko pyyhkimällä tai imuroimalla itiöiden poistamiseksi.

Homeen estäminen

Homeitiöt tarvitsevat kasvaakseen kosteutta, ravintoa ja ilmaa. Näiden kolmen tekijän valvonta ja kontrollointi auttaa homeen estämisessä. Varmista, ettei talossasi ole liian korkeaa kosteuspitoisuutta, ota huomioon myös kellari ja ullakkotilat. Kun havaitset talossasi hometta, poista se heti.

  • Pyri pitämään kosteus maksimissaan 50 %:ssa.  

  • Poista kellareista ja ullakolta homeen ravinto, kuten biohajoavat massat, esimerkiksi pahvilaatikot, tai pidä ne tarpeeksi kaukana esimerkiksi seinistä ja lattiasta. Muoviset tai metallista valmistetut säilytyslaatikot ovat parhaita kellareihin ja ullakoille. 

  • Tuuleta tiloja usein, jotta ilma vaihtuisi. 

  • Vältä kosteissa tiloissa hometta houkuttelevia lattiamateriaaleja, esimerkiksi mattoja.

  • Pidä huoli putkistoista, puhdista ilmastointilaitteita ja pidä viemäristöt puhtaina.

  • Hanki ilmankosteuden poistolaite, mikäli kosteuden poissapitäminen on muutoin hankalaa

Tetrakloorianisolin hajun tunnistaminen ja poistaminen

Tetrakloorianisoli on vanhan talon hajua aiheuttava puunsuoja-aine, jota käytettiin 1930 - 1990 luvuilla muun muassa puueristeisissä taloissa puun sinivärjäytymisen estämiseksi. Mikäli talosi on käsitelty tällä aineella, huomaat talossa pistävän, tunkkaisen ja hyvin voimakkaan mummotalomaisen hajun, joka myös tarttuu huonekaluihin ja vaatteisiin, hiuksiin ja ihoon, vaikka ainetta olisikin käytetty vain pieninä pitoisuuksina. 

Tetrakloorianisolin hajuongelma muodostuu hitaasti, monen vuosikymmenen aikana, ja tätä hajuongelmaa on todella hankalaa poistaa. Vaikka haju on todella voimakas, siitä ei ole todettu ilmenevän mitään vakavia terveyshaittoja. Hajun poisto on niin ongelmallista, ettei siihen auta periaatteessa mikään, hajua voi vain yrittää peittää.

Älä sekoita vaarallista kreosootin hajua tetrakloorianisolin hajuun

Tetrakloorianisolin hajua sekoitetaan joskus kreosootin hajuksi, joka on syöpävaarallinen puunsuoja-aine, jota on käytetty jo 1800 -luvulta asti, mutta jonka käyttö kiellettiin 1960 -luvulla. Tämän hajun tunnistaa moni esimerkiksi Helsingin Linnanmäen vuoristoradan rakenteista tai vanhoista ratapihoista puisista ratapölkyistä. Kreosootti voi korkeina pitoisuuksina aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia, yhtenä lievänä oireena on jatkuva yskä. Tätä puunsuoja-ainetta käytettiin kosteusvaurioiden estoon aina 1950 -luvulle asti ja sen poistaminen on myös lähes mahdotonta ja yleensä talo pitää purkaa. Aina ei hajua huomaa, joten ennen 1960 -luvulla rakennetun vanhan talon hankkimista, kannattaa talolle suorittaa huolellinen kuntotarkastus, ettei tätä vaarallista kemiallista ainetta olisi käytetty puunsuojaukseen. Mikäli vanhan talon sisätiloissa haisee kreosootti, on pitoisuudet terveydelle jo haitallisia.

Ummehtuneen hajun poistaminen

On selvää, että haluat päästä eroon vanhan talon hajusta mahdollisimman pian, joten tarkastellaanpa, miten voit poistaa ummehtuneen tai muunlaiset epämielyttävät hajut kodistasi. Yllä luettelimme keinoja hajujen lähteiden paikantamiseksi. Seuraavaksi on saatava vanha talo tuoksumaan taas raikkaalta ja keinoja tunkkaisen hajun poistoon.

Löydätpä näkyviä merkkejä homeesta tai et, ummehtunut haju on merkki siitä, että kodin ilmankiertoa on lisättävä. Avaa ikkunat ja ovet, tehosta ilmankiertoa lisäämällä tuulettimia jokaiseen huoneeseen. Kun avaat ikkunat, jätä kaihtimet auki, auringonvalo auttaa lisäksi desinfioimaan huoneita. 

Saattaa myös olla järkevä investointi hankkia ilmanpuhdistin, mikäli ummehtunut haju on jatkuva ongelma tai jos joku talossasi kamppailee allergioiden tai voimakkaamman homeherkkyyden kanssa. Ilmanpuhdistimilla voi olla suuri merkitys hajun ja homeitiöiden leviämisen vähentämisessä.

Kun olet tuonut kotiin raitista ilmaa ja valoa, siirry huonekaluihin ja muihin kodin kankaisiin, kuten mattoihin tai verhoihin. Joissakin tapauksissa paha haju voi johtua yksinkertaisesti kodin vanhoista huonekaluista ja kankaista, jotka ovat imeneet itseensä paljon kosteutta. Puhdista niin hyvin kuin pystyt ja vie pahimmat hajusta kärsineet sisustusesineet ammattimaiselle puhdistettavaksi. Sen jälkeen lisää hyviä tuoksuja joko kaupallisilla ilmanraikastimilla tai luonnollisilla menetelmillä, joita löydät artikkelimme loppuosasta.

Menetelmiä hajun poistamiseen huonekaluista ja vaatteista

Syväpuhdista matot ja pehmustetut huonekalut: Mattojen ja pehmustettujen huonekalujen syväpuhdistus voi poistaa homeitiöt ja raikastaa kodin, teitpä sen sitten itse tai palkkaisit ammattilaisen. Puhdista kankaat kuivana, tuulisena päivänä, jotta ne kuivuvat nopeasti. Jos tarvitset perusteellisempaa puhdistusta, harkitse ammattilaisen palkkaamista.

Monet hajut voidaan poistaa verhoista ja vaatteista käyttämällä etikkaa tai ruokasoodaa osana pesuohjelmaa, ja jos nämä eivät toimi, myös kaupalliset desinfiointiaineet ja urheilupesuaineet kohdistuvat hajuja aiheuttaviin bakteereihin. Ilmakuivaus ulkona on erittäin toimiva vaihtoehto vaatteiden ja kankaiden raikastamiseen.

Puhdista kaapistot, hyllyjen ja muiden huonekalujen pinnat vedellä ja ruokasoodalla valmistetulla seoksella ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Seuraavaksi pyyhi seos pois kostealla liinalla. Tämä poistaa suurimman osan hajuista, mutta saatat joutua toistamaan tämän prosessin, jos huonekaluissa on sitkeitä hajuja. Kun haju on poistunut, pidä kaapit ja laatikot raikkaina laittamalla niihin tuoksuvia kuivausrumpuliinoja laatikoihin.

Hajun poistaminen rakenteista ja puusta

Saattaa olla vaikea uskoa, mutta myös seinät ja katot voivat levittää ummehtunutta hajua. Ensimmäinen vaistosi saattaa olla tuore maalipinta, mutta ennen kuin tartut pensseliin, on ensin puhdistettava seinät ja katto kunnolla. Vaikka siivouksen painopisteen tulisi olla seinissä ja katoissa, suorita suursiivous myös talon muihin osiin, johon kuuluu: 

  • Lattiat

  • Kattovalaisimet

  • Lämpöpatterit

  • Ikkunat 

Vanhojen puisten huonekalujen kohdalla syy saattaa olla hieman syvemmällä (kirjaimellisesti). Toisin sanoen tuoksu voi olla peräisin syvällä puun sisällä olevista bakteereista ja pöpöistä. Puusta valmistettujen huonekalujen pyyhkiminen etikalla voi lievittää bakteerien kertymistä ja näin myös hajuja. Jos tämä ei auta, veden sekoittaminen vetyperoksidiin tai erityiseen puun puhdistusaineeseen saa hajua aiheuttavat syylliset varmemmin häviämään.

Hajun ehkäisy ja kuntotarkastus vanhoissa taloissa

Talon perusteellinen, ammattilaisen suorittama kuntotarkastus on erityisen tärkeää vanhan talon ostajalle monien mahdollisten ongelmien välttämiseksi, joista yksi on hajuongelmat. Jos kuntotarkastus on tehty huolimattomasti ennen kauppoja, voi uusi omistaja joutua maksamaan huimia summia korjauksista. On ostajan vastuulla, että talo on tarkastettu ennen kauppoja, sillä kaupan purku ilman kuntotarkastuksen tekoa ennen ostoa voi olla hyvinkin hankalaa. Kun myyt vanhaa taloasi, voit kuntotarkastuksen avulla myös korjata mahdolliset homevauriot, putkistot ja muut ongelmat, jotta tällaista tilannetta ei syntyisi. Perusteellinen kuntotarkastus auttaa sinua eliminoimaan vanhan talon hajut ajoissa sekä hinnoittelemaan talosi oikeudenmukaisesti.

Vanhan talon tarkastuksen tarkistuslista:

  1. Sähköt: pääsähköpaneeli, pistorasiat, johdotus

  2. LVI: ulkopuoliset vesijohdot, sisäpuoliset putket

  3. Rakenteet: perustukset, lattiapalkit, puurakenteet

  4. Lämmitys

  5. Asbesti ja lyijypohjainen maali

Nämä ovat viisi tärkeintä kuntotarkastuksen aluetta, joihin haluat kiinnittää erityistä huomiota ennen kuin päätät ostaa vanhan talon. Jotkin niistä saattavat paljastaa suuren ongelman tai sitten sinulla on vain ylimääräisiä asioita tutkittavanasi ja korjattavanasi.

Luonnolliset hajunpoistomenetelmät vanhoissa taloissa

Puhuimme jo kunnon tuuletuksesta ja ilmanvaihdon tärkeydestä, mutta tässä on vinkkejä vanhan talon luonnollisiin hajunpoistomenetelmiin. Sen sijaan, että kytket kemiallisia aineita sisältäviä hajunpoistolaitteita pistorasioihin tai sytytät arsenalin tuoksukynttilöitä, voit käyttää muutamia kodin perusraaka-aineita, kuten ruokasoodaa, tislattua valkoviinietikkaa, kahvinporoja, vaniljauutetta ja sitrushedelmiä päästäksesi eroon vanhan talon hajusta lopullisesti. Vinkkejä luonnollisiin hajunpoistomenetelmin löytyy netistä paljon, esimerkiksi tästä MTV Uutiset -artikkelista.

Jos haluat huonekaluille kevyen ja luonnollisemman puhdistuksen raikkaan tuoksun saavuttamiseksi, ripottele esimerkiksi mattojen ja huonekalujen päälle ruokasoodaa, anna sen vaikuttaa yön yli hajujen imeytymiseksi ja imuroi huonekalut seuraavana päivänä. Tai suihkuta huonekalujen verhoiluun etikan ja veden sekoitusta.

Vanhoille kaapistoille ominainen ummehtunut haju voi saada myös kaikki sisätilat haisemaan. Ennen kuin täytät laatikot tai kaapit, rypistä sanomalehtipaperia, suihkuttele siihen valkoviinietikkaa ja työnnä se jokaiseen tunkaiselta haisevaan laatikkoon tai aseta ne kaappien hyllylle pariksi päiväksi imemään paha haju pois (tämä on myös hyvä tapa raikastaa haisevat kengät).

Tiesitkö, että etikkaa on käytetty vuosisatojen ajan hajujen neutralointiin? Isoäitisi tiesi luultavasti tuon tempun. Etikka on luonnollinen desinfiointiaine ja loistava kodin puhdistusaine. Sekoita etikkaa ja vettä suihkepulloon ja suihkuta seosta huonekalujen verhoiluun sekä pinnoille. 

Voit käyttää hajujen poistoon myös aktiivihiiltä. Aktiivihiili on erittäin absorvoiva materiaali, joka sitoo tehokkaasti hajuja aiheuttavia kemikaaleja (sekä hajuttomia kemikaaleja) ilmasta. Jos haluat käyttää sitä luonnollisena ilmanpuhdistimena, aseta aktiivihiilialusta huoneeseen useiksi tunneiksi poistamaan ilmassa olevat ei-toivotut hajut tai kemikaalit.

Are you looking for a rental? Search among 9,466 available rentals
Search now